Uthållig och stark
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning.Uthållig & Stark med Frida

Smarta roddtips av mig i Sportamore Magazine!

Det krävs lite mer än att bara ro för att få ut det mesta av en roddmaskin! Häromveckan medverkade jag i Sportamore Magazine och kom med lite smarta tips som är bra att tänka på när man ror. Hoppas du gillar tipsen!

Text: Sportamore, Sara Jergard

 

– För det första tycker jag att roddmaskinen är ett roligt och effektivt träningsredskap som tränar hela kroppen, jämfört med en träningscykel eller ett löpband där du inte får in armar och rygg. Att ro är också väldigt skonsamt för kroppen, säger Frida Werander.

Vilka muskelgrupper tränar jag? 

– Förutom kondition tränar du även ben, rumpa, bål, rygg och armar, beroende på vilket upplägg du har på passet.

Vilka upplägg rekommenderar du? 

– Är du ute efter bättre kondition skulle jag säga intervaller av olika slag. Är du ute efter ett rejält styrkepass med fokus på uthållighet är längre distanser att föredra.

Vilket är det vanligaste felet folk gör när de ror? 

– Det absolut vanligaste felet är att folk har för högt motstånd och drar mest med armarna i stället för att ro med hela kroppen.

Hur ska jag ro i stället? 

– Kort och gott, sträva efter att hålla ryggen rak, skjuta ifrån med benen och våga vänta med att dra med armarna tills benen är helt utsträckta. Ha kvar hälarna i fotstöden när du drar dig bakåt för att få ut mer av rörelsen. Och håll ett stadigt grepp om handtaget.

Vilket motstånd ska jag ha? 

– På en vanlig roddmaskin finns motstånd 1-10. En standard är att köra på 6-7, vilket kan jämföras med att ro på vatten. Det finns egentligen ingen anledning att smacka på 10 och ha så tungt som möjligt. Det viktiga är att hålla ett jämnt tempo och en bra teknik.

PT-Fridas 5 tekniktips:

1. Tänk ben – rygg – armar 

När du ror ska du tänka dig en trestegsprincip som går ut på ben – rygg – armar. Börja med att skjut ifrån med benen. När benen är raka är det ryggens tur, då böjer du dig lite bakåt med överkroppen. Till sist kopplar du på armarna och drar handtaget mot bröstet. Följ sedan samma princip baklänges. Så fort handtaget har nuddat bröstbenet rätar du ut armarna. Efter det kommer du upp med ryggen och till sist böjer du återigen på benen.

Varför? Ror du bara med armarna blir du trött och får inte inte ut lika mycket av övningen i resten av kroppen.

2. Håll ryggen rak 

Självklart kan du falla fram något i startläget för att dra ut skulderbladen. Men håll gärna en så rak rygg som möjligt genom resten av övningen.

Varför? För att du inte vill belasta ländryggen, som många är lite känsliga i. Håller du inte en rygg rak så tappar du även både kraft och anspänning, vilket på sikt kan försämra träningen.

3. Knäna ska peka uppåt 

Likt ett marklyft så vill du både jobba med ben, höft och rumpa i den här övningen. Så se till att hålla raka knän och att de konstant pekar upp mot taket. Många kan lätt falla ut med knäna och placera överkroppen i startläget för att de är rörliga.

Varför? Att falla in eller ut med knäna kan öka skaderisken och du tappar kraft i övningen.

4. Håll kedjan rak 

När du ror ska du ro i en så kallad rak linje, vilket betyder att du ska hålla handtaget och den tillhörande “kedjan” i samma raka linje som du automatiskt får när du har armarna helt utsträckta. På samma sätt bör du sträva efter att handtaget ska dras in under bröstet, återigen med kedjan i en rak linje.

Varför? Om du pendlar med handtaget upp och ned, som om du doppar ned handtaget mot fötterna i startläget, så kan du lätt böja ryggen vilket både resulterar i onödigt slitage och att du tappar tid.

5. Fall inte för långt bak med ryggen 

Precis som vi förklarar i punkterna ovan är det benen som ska börja jobba innan du lutar ryggen något bakåt. Undvik däremot att luta dig för långt bak i draget eftersom du inte tjänar någonting på det.

Varför? Vi är inte ute efter att lägga till en sit up i varje drag, det kommer att ta onödig kraft och ork under passet.

 

Är du intresserad av en egen roddmaskin kan jag varmt rekommendera  Abilica Premium TopRower, som jag själv är  flitig användare utav!

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons