Uthållig och stark
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Uthållig & Stark med Frida

Krönika; Gluten och dess skrämselpropaganda

Den här månaden skrev jag en krönika  i Hälsa & Fitness om gluten. Att äta eller inte äta pasta, bröd och himmelska bullar väcker starka känslor hos folk. Kanske kan denna krönika göra dig lite lugnare.  Trevlig läsning!:)

 

Den senaste trenden inom kost och träning som landat i vårt avlånga land, vilken du säkert inte undgått, är att äta glutenfritt. I takt med att de visas fler och fler studier på hur dåligt det är att äta vete växer antalet anhängare till att hålla en glutenfri kost trots att inga allergier är påvisade. Jag var på minst sagt en underhållande föreläsning häromdagen och lyssnade till – Varför vi skall äta glutenfritt. Föreläsaren skrädde minsann inte sina ord utan radade upp det ena skrämmande exemplet efter det andra varför vi inte skall äta vete. ”Du får bristsjukdomar, eksem, utslag, blir deprimerad, får ångest, dålig tankeverksamhet. Tarmen kommer slipas ner och kan inte ta upp näring, börjar läcka, får inflammationer. Hela kroppen får inflammationer, även hjärnan! Du åldras i förtid och dör en långsam plågsam död!” En tjej räcker upp handen i publiken. Alla Italienare som äter så mycket pasta, bröd och pizza dom verkar inte må dåligt. Föreläsaren svarar snabbt. ”De mår egentligen dåligt, de vet bara inte om det”. Just det, hela det Italienska folket lever i förnekelse, knappast. När det slås på den stora bongotrumman är det inte alltid lätt att stå emot skrämselpropaganda men låt mig hjälpa dig.

IMG_1770


1.
Får du inte ont av magen när du äter vete, råg, korn har du förmodligen ingen glutenintolerans så kallad celiaki och det finns inte heller någon anledning att tro att gluten är källan till allt ont. Det finns faktiskt inte ens några belägg för att någon som inte har sjukdomen celiaki ska utesluta gluten ur kosten.

2. Vi är olika. Vissa mår bättre av att utesluta vete, råg, korn ur sin kost vissa gör inte det.

3.  Går ner i vikt av att äta glutenfritt, tar du bort vete, råg, korn äter du förmodligen mindre pasta, bröd och får antagligen i dig mindre kalorier och gå på så vis ner i vikt. Vilket inte beror på att du inte äter glutenfritt.
4. Varje år är det nästan alltid något livsmedel som målas ut som boven. Ett tag var det fett tills LCHF sa; ät fett bli smal och lev längre och vi tryckte i oss grädde, bacon och smör som aldrig förr och slutade äta frukt för det innehöll socker. För att inte glömma GI som anser att morötter inte är bra för det har ett alldeles för högt Glykemiskt Index och ett tag var till och med ägg ett farligt livsmedel och åt du för många skulle du avlida av högt kolesterol. Skulle du lyssna på alla kostråd skulle du snart bara kunna leva på luft och vatten.

5. Vässa din förmåga i att tänka kritiskt för att inte blir bortkovrad bland allt du läser och hör för vissa saker är faktiskt rena påhitt. I alla fall tror inte jag att alla Italienare går runt och mår dåligt

6. Vill du hänga med i glutensnacket säger du gf istället för glutenfritt och Celiaki till den vars tarm inte tål gluten.

 

Lycka till och som sagt tro inte på allt du hör! 🙂
Lämna gärna en kommentar om hur du förhåller dig till gluten!

 

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons