BLOGGMENY
Uthållig & Stark med Frida

Alla ramlar ibland

Häromdagen när jag skulle träna en kund mötes jag istället evamedisav en haltande sådan. Hon hade råkat trilla på löparbandet (kan hända vem som helst och jag är faktiskt förvånad över hur få som faktiskt gör det) Tyvärr hade min kund oturen och slog i något i fallet och fick en jättesvullnad. Asså jättesvullnad! Det såg ut som om hon hade fått ett extra knä.

Här gällde det att handla fort! Is och högläge! Vart ett annorlunda träningspass. Kaffe i personalrummet och snack och oro över svullnaden.

Men vi alla ramlar i bland. Har du ramlat eller råkat skada dig under något träningspass någon gång? Dela gärna med dig av din erfarenhet.

Vid akuta skador brukar annars RICE tillämpas som på svenska innebär vila, kyla, kompression och högläge.

Varför?
Detta händer vid en akut skada

Oavsett vilken struktur som skadas kommer det att bildas en blödning kring själva skadan.  Blödningen kommer om den förblir obehandlad, fortsätta att växa under 24-48 timmar. Blödning kommer leda till smärta och det kan uppstå en situation där vävnaden runt om skadan kan få brist på syre vilket leder till ytterligare vävnadsskada. En större blödning kan också att leda till minskad rörlighet och försvåra mobiliseringen efter skadan.evaskadad2

Huvudmålet vid en akut skada är därför att försöka minska blödningens storlek.

 

Hur gick det för min kund Eva?
Jodå, svullnaden gick tillbaka en del under den timman hon hade is och låg i högläge. Dagen efteråt var hon tillbaka fit for fight med ett stort blåmärke och en liten svullnad . 

 

Eva, alltid samme kämpe! Det är förresten ihop med Eva som äger Sundström Travel som  jag anordnar en träningsresa till Italien med. Det är en Kropp & Själ resa där alla sinnen kommer att stimuleras.! Träning, vandring i de fantastiska bergen, sol, bad och Italiens utsökta kök.

Mer info kommer!

 

 

Annons

Lämna en kommentar