Uthållig och stark
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
KrönikorTräning.Uthållig & Stark med Frida

Här är intervjun med Madeleine Vall Beijner!

Hälsa och Fitness möter fightern, skådespelaren, stuntkvinnan, författaren, och Amazonkvinnan Madeleine Vall Beijner

Text: Frida Werander Foto: Lotten Breitholtz

Jag kom lite tidigare till cafét vi skulle mötas på för att försäkra mig om att det verkligen fanns plats och jag lyckas hitta ett passande bord där jag satte mig och väntade. Madeleine kommer in ger mig en hård kram och slänger sin svarta mc jacka på bänken och blottar sina brunbrända, tatuerade armar och slår sig ner mitt emot mig. Jag placerar någon grön, havtornjuice och en ångande, kaffebalja framför Madeleine som hon smuttar på och jag slås av hur jordnära och varm Madeleine är.

Madeleine berättar glatt om hur hon var hästtjej och tävlade när hon var liten. Hon ler stort när hon säger att hon även spelade fotboll men att hon var lite för hetlevrad på planen.
-Jag ville prestera bra men behövde lära mig att kanalisera min ”fightingspririt”. Jag behövde få slåss! säger hon. 2004 åker Madeleine till Thailand och testar thaiboxning för allra första gången och blir ”hooked”. Hon hade tidigare bara testat motionsboxning på gym men det här var något helt annat.
-Jag gillade den mentala pressen, disciplinen, ödmjukheten och respekten som är i Thai, svarar Madeleine och det riktigt lyser i hennes ögon. Det dröjer inte länge förens hela Madeleines liv kretsar kring thaiboxning och hon vinner SM, NM, EM och börjar tävla internationellt. Efter många års slit kan Madeleine titulera sig som topp tre i världen.
-Jag satsar alltid 100 procentigt. Lite allt eller inget fnissa Madeleine och jag förstår att det kommer en fortsättning. –
Att pressa gränserna trots att det gör ont hör elitidrotten till och framförallt som fighter. Fortsätter Madeleine. -Det är det som gör att man vinner mästerskap och blir bäst! Men det är en hårfin gräns för att inte pressa sig för långt. Det är tacksamt att vara målinriktad men det kan gå överstyr som när Madeleine inför sitt sista VM skulle ”matchdieta” och svalt till den gräns att hon kollapsade.
-Helt sinnessjukt. Jag var så fokuserad och hade gjort vad som helst, säger Madde och fortsätter med att berätta att den hårda matchbantningen istället resulterade i att hon missade VM helt och fick ta en ofrivillig paus från landslaget. Allt har ett pris.

Ville inte leva längre.
Madeleines karriär fick ett abrupt slut när två hjärnskador uppdagades. Aldrig någonsin igen skulle Madeleine kunna ta emot ett enda slag mot huvudet igen. Då skulle hon förmodligen aldrig vakna igen. Den tolv år långa fighterkarriären var nu över och det enda liv som Madeleine kände till var ett minne blott. Hennes liv var i spillror.
-Det var som om någon drog undan mattan för mig. Jag förnekade och trodde ett tag att det var en konspiration från min läkare, säger Madde och smuttar på sitt kaffe. Hon hör själv såhär i efterhand hur galet det låter och ler men bakom leendet hörs hur ont beskedet gjorde. Lägga boxhandskarna på hyllan, hon som ville fightas. Det var hennes liv! Att inte få göra det mer var svårt att ta in och det värsta beskedet Madeleine någonsin fått.
-Jag gick igenom hela känsloregistret. Blev ledsen arg, deprimerad och apatisk. Jag orkade inte känna, så jag stängde av. Satt på golvet och stirrar rakt fram och vill inte leva längre.

Amazonkvinna
Men så dimper ett mail ner i Madeleines mailkorg som förändrar allting. Mailet var från en stuntkoordinator från Hollywood som hade sett Madeleine och ville ha med henne i en kommande Hollyvoodfilm. Superhjältefilmen Wonder Woman. -Dom ville ha kvinnor som kunde slåss på riktigt. Riktiga Amazonkvinnor, säger Madeleine och bränne av ett leende och jag nickar uppmuntrande, nyfiken att höra fortsättningen. Utan att kunna skådespela, låtsasfightas och kanske allra minst ha hunnit läka sina sår, åkte Madeleine till London för att inleda flera månaders träning för att bli en fullfjädrad Amazonkvinna. En ny värld öppnad sig. Lite lik den gamla men ändå helt ny. Madeleine och dom andra amazonerna tränar fyra pass om dagen för att förbereda sig inför inspelningen. Gym, fysträning, koreografi med svärd och ridning. Madeleines ögon gnistrar när hon pratar och hon verkar inte tycka att det var så hårt som det låter. Inte ens när hon vid en krigsscen i gasande sol svimmar och ett gäng sjuvårare få ta hand om henne.
-Krigsrustningen var så komplicerad att ta, av och på, att jag struntade i att dricka för att slippa kissa, säger Madeleine. It makes sense och det är inte svårt att räkna att Madeleine är en person som kämpar till det att hon lyckats. Inte heller särskilt svårt att räkna ut att hon behöver utmaningar både fysiska och psykiska.

”Tuff är att våga möta sina känslor”
– Jag behöver utmanas för att få känna att jag lever! Jag försöker hitta grejer som jag typ inte vill göra och så gör jag det ändå och växer lite! Vi båda skrattar och jag undrar vad det innebär för Madeleine att vara tuff och syftar lite halvt som halvt på hennes bok, Stark på insidan: mental tuffhet- enkelt och konkret.
-Att vara tuff är att våga möta sig själv, sina känslor och att hantera dom. Inte att vara en robot. Starka personer har fortfarande känslor som rädsla och oro men fastnar inte i det! Madeleine gör en menopaus och väljer sina ord så som personer gör som bara pratar när dom har något vettigt att säga.
– Jag har rädsla men rädslan har inte mig. Jag nickar till svar.
Nä, rädsla är något som aldrig någonsin ska få stoppa Madeleine. Hon vill aldrig behöva tänka, tänk om… eller ångra att hon inte gjorde något för att hon inte vågade. Det kommer man inget vart på, lägger hon till och jag har svårt att tänka ut något som skulle kunna rubba Madeleines värld. -Föreläsa är skitjobbigt, så det gör jag! Säger Madeleine.
Tiden börjar ta slut och jag ställer sista frågan. Vad hade Madeleine velat säga till ditt tonårs- jag
-Att hon inte skulle bry sig om vad folk tycker, de som är missunnsamma eller försöker hålla en tillbaka. Det är svårt att tolka när man är ung och är lätt att tro att det beror på en själv även om det oftast bottnar i osäkerhet hos andra. Problemet ligger inte hos dig utan hos andra! Svarar Madeleine.
Ett psyke av stål och ett hjärta mjukt som en teddybjörns, tänker jag när vi skiljs åt. Och medan regnet smattrar mot mitt paraply och vattnet rinner ner från kullerstenarna funderar jag på vilken actionrulle vi snart kommer få se Madeleine Vall Beijner i.

 

Hoppas att du gillade intervjun!

 

Här kommer ett litet boktips:
Madeleine har tillsammans med sin Mentala Tränare Igor skrivit boken

STARK PÅ INSIDAN: MENTAL TUFFHET -ENKELT OCH KONKRET

 

Jag har själv läst boken och varit på en föreläsning med Igor och kan bara säga WOW! Med handfasta och konkreta råd lyckades han vidga mitt sinne och påvisa vad Mental Träning kan göra för att öka den fysiska styrkan!

 

För att beställa boken, tryck HÄR

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons