Uthållig och stark
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
KrönikorUthållig & Stark med Frida

3 saker du kan göra för att inte hamna i stressträsket!

Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning och har på senare år bara ökat och ökat. I februari 2010 var 36 552 svenskar sjukskrivna för svår stress enligt Försäkringskassans statistik. Sex år senare, bara mellan januari till september 2016, var närmare 84.500 svenskar sjukskrivna, kopplat till stress. Ganska skrämmande läsning.

Frågan är vad det beror på och om stressrelaterade sjukskrivningar kommer att fortsätta att öka? Och vad vi, du och jag kan göra för att motverka detta?

Vad tror jag?
Jag tror inte att det går att säga att stress beror på EN sak utan problemet är mycket mer komplext än så. Det är allt från hög arbetsbelastning, hård press både utifrån och inifrån, mycket information som skall tas in och bearbetas, lite tid för lugn -och ro och egen reflektion, tillhörighet, sömn, allt-ska-gå fort-attityd, attityder och jag kan fortsätta att göra listan längre.

Tyvärr tror jag att det kommer dröja ytterligare 1-2 år innan stressrelaterade sjukskrivningar kommer att stagnera och förhoppningsvis minska. Att jobba stressförebyggande är fortfarande ett ganska nytt fenomen på många arbetsplatser och i skolor. Prestation och tidseffektivitet är det som i mångt och mycket styr.

Vilket leder oss in på nästa ämne. Hur du kan minska stress.

 

Här kommer 3 tips på saker du kan göra för att inte hamna i stressträsket:

Skapa ett prestationslöst forum. Oavsett om det är i ditt huvud, på yogamattan, på löprundan, när du tar en promenad, läser en bok. Någonstans i ditt liv -släpp all prestation

Sakta ner farten. Börja göra en sak långsamt. När du dricker, äter, går hem från jobbet, diskar, viker tvätt. Det kommer göra skillnad i din kropp att inte alltid göra allt i 110.

Avslappning på riktigt. Slappna av en liten stund varje dag. Känn efter att du verkligen är helt avslappnad i kroppen. Om du varit spänd under en längre tid kan det faktiskt vara svårt att känna om kroppen är spänd eller ej men med lite träning kommer du att lära dig att slappna av och släppa spänningar i kroppen.

 

Behöver du lite hjälp på traven med din avslappning kan du nedan lyssna på min podd –Antistresspodden, som i detta avsnitt handlar om avslappning och avslutas med en kortare avslappningsövning! (ljudet är tyvärr lite lågt)

Jag har precis startat podden som kommer komma ut varannan vecka.  Nästa avsnitt kommer handla om vår andning och avslutas med en längre avslappningsövning!

Trevlig lyssning!

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons