Uthållig och stark
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning.Uthållig & Stark med Frida

PT har lämnat att “bara bygga muskler stuket”.

Desto äldre jag har blivit (låter som att jag är lastgammal nu) ju mer har jag börjat uppskatta yoga. Eller rörlighetsträning överhuvudtaget.
Så har det verkligen inte alltid varit. Snarare tvärtom.

Ordet rörlighetsträning fans typ inte för ett antal år sedan.
Det fanns yoga och stretch  men sån där yoga ansågs ju nästan som något religiöst eller andligt som bara såna där  “yoggisar” gick på.
Och stretch var ju inte riktigt min grej.  Jag ville bli stark och jag nådde ju ändå tårna…Dessutom var det bara fotbollsspelare och friidrottare som behövde stretcha…

Som sagt, det talades väldigt lite om nyttan med rörlighetsträning när jag började träna. Inte heller under min PT utbildningen pratades det om rörlighetsträning.  Stretch nämndes bara lite kort. Det var maskiner som gällde för hela slanten även om  funktionell träning precis då började “trenda” lite. All träning med boll ansågs funktionellt. Sitta på en boll och göra bicepscurl. Funktionellt. Sitta på en boll och göra bicepscurl med en hand. Ännu mer funktionellt. Sitta på en boll minns jag ansågs vara väldigt bra i alla fall..
För vi sitter ju inte alls tillräckligt som det är, eller hur? Sitta hela dagen på ett kontor och sen komma till ett gym och sitta på en boll. Du hör ju själv att det låter lite ofunktionellt…

Nu tio, tretton år senare förstår vi att funktionell träning är lite mer  än att bara sitta på en boll. Nuförtiden strävar PT:s att få sina kunder  starka i rörelser snarare än i en specifik muskel (isolerad). Allt fler PT har lämnat att “bara bygga muskler stuket” med sina kunder. utan försöker snarare hitta de bästa övningarna, för att i en och samma övning,  träna styrka, rörlighet, koordination och balans med syfte att klara av belastningen i vardagen.

Det var sannerligen inte bättre förr och jag är glad att jag (ack lite sent) blivit introducerad för rörlighetsträning. Tack vare rörlighetsträning når jag nya höjder med mina PT kunder. De får bättre teknik, känner sig fräschare i kroppen, får bättre hållning och mindre ont.

Rörlighetsträning is da shit! Dessutom är det funktionellt.
Tränar du någon rörlighetsträning?

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons