Uthållig och stark
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
KrönikorTräning.Uthållig & Stark med Frida

60min TV-tittande förkortar livet med 22minuter!

“Sitting is the new smoking” knappast något du eller jag vill ha som text på t-shirten!
Inte skärmsjuk eller sittsjukan heller. Tyvärr är det just den pandemin vår folkhälsa just nu stundar. Stillasittandet är vår tids största hot mot folkhälsan! En sanning vi inte kan blunda för. Dessutom har 85% av svenskarna ett arbete som räknas som stillasittande.

Viste du att varje timma framför tv:n förkortar livet med 22minuter för dem som är över 25år? 22minuter!
Eller att antalet diabetessjuka i Sverige har fördubblats på 20år och om det fortsätter i samma takt kommer 25% av befolkningen att drabbas av diabetes under sin livstid! Orsak. På grund av övervikt och stillasittande levnadsvanor.

Hälsopedagogik på schemat
Vårt stillasittande var ett av ämnena vi pratade om på Stress -och Avspänningsutbildningen förra veckan i kursen Hälsopedagogik. När jag ser siffrorna och inser hur illa det faktiskt ligger till med vår folkhälsa  får stor  lust att låsa in hela den svenska befolkningen i ett hus och programmera in via hjärntvättning att, “röra på sig är kul och jag har tid att göra det!” men jag förstår att det är lite orealistiskt.
Men vi svenskar tränar ju jättemycket, kanske du tänker nu. Och faktiskt så är vi det land i hela Europa som motionerar mest.

Enligt Europabarometern  (enkät 28 länder, 30 000pers) motionerar 70% av svenskarna minst en gång i veckan.
Jag blev själv lite förvånad men vet du vad. Vi sitter mest…
Så vad är lösningen på sittsjukan?  Jag tror på två grejer:

  1. 60min rörelse om dagen, 5 gånger i veckan.
    Ja, så är det!  12000steg eller 8km. För dom som inte har en hund är det bara att låtsas att hunden behöver rastas. 
  2. Spontanidrott och rörelse.
    Lek. Vuxna kan också göra det. Lira fotboll, åka skidor, spela boule, plocka svamp. Gå och handla, släpa hem matvarorna. Har du barn? Ta ifrån dem Ipaden, ställ en timer på 15minuter och så hjälps ni åt att städa så snabbt ni bara kan. Vem vinner?

 

Jag är helt med på att tiden är ett problem men tro mig, det  är det för alla! Det blir givetvis lite extra utmanande för dem med stillasittande jobb att röra på sig. Just därför har jag kommit på ett riktigt roligt och spännande projekt jag har som ambition att förverkliga! Nämligen KONTORSGYMPA!

Mer om detta i nästa blogginlägg. Nu ska jag ut och gå med hundarna och spontanröra på mig!
Har du

Spontanitet…

 

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons