Uthållig och stark
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning.Uthållig & Stark med Frida

Övningar för bättre löpning del1

Att springa är det mest naturliga vi kan göra och den absolut enklaste träningsformen eftersom det enda som behövs är ett par schysta dojjor. Möjligtvis ett par lurar också och lite skön musik . Annars finns det ingen annan träningsform som slår löpningen just med den här enkelheten. Du, din kropp och springa kan du göra överallt. Egentligen finns det inga ursäkter förutom dåligt väder och dåliga ursäkter. Eller skador.
Jag önskar verkligen att jag skulle kunna säga att du bara kan snöra på dig skorna och bege dig ut i löparspåret men tyvärr ser jag alldeles för många skadade, överbelastade, överentusiastiska löparknän. Så oavsett om du är en van löpare eller vill komma igång med löpningen vill jag flagga för några övningar som kommer göra dig till en starkare, stabilare löpare och därmed minska skaderisken. Första övningarna i den här bättre löpning -serien visar min PT kund Sandra två övningar Draken och Enben knäböj. Övningar som är till för att stabilisera höft, knäet, samt aktivera den bakre kedjan (vad, baksida lår, rumpa, rygg) Både Draken och Pistol finns i många olika utföranden men i denna serien fungerar de som prehab/rehab övningar och full kontroll, i varenda liten muskelfiber, hela rörelsen är därför A och O!

Draken. Börja stående på ett ben med en IMG_0035litenstolt hållning. Fäll sedan framåt i höften med en bibehållen rak rygg. Spänn rumpan, spänn benet, låt tårna peka ner mot golvet och håll emot rotationen i höften. Kom tillbaka till stående, upprepa 6repetetionerx3 på varje ben. Stå gärna framför en spegel för att se vad som händer i höften och i knäet. Viktigt att fötterna pekar framåt och glöm inte att du hela tiden vill ha en rak, fin rygg.

 

IMG_0038liten

Enben knäböj. Här behöver du en bänk och möjligtvis höja upp med viktplattor, stepbräda eller liknande. Ställ dig på ett ben. Det benet som är i luften skall vara spänt och foten skall flexas upp mot taket. Foten du står på skall peka rakt fram. Därefter skickar du bak rumpan och strävar efter att din rumpa skall toucha bänken, som om du skulle satt dig ner. Gör det kontrollerat och se till att knät går rakt fram och inte faller in. 8repetitioner x3 på varje ben.

 

Lycka till och lämna gärna en kommentar och berätta hur det går!

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons